Dell: Вече не сме PC компания 19.07 | 17:53

Китай е вторият най-голям пазар за технологичния гигант

От Ивайло Коралски

Само преди няколко години Dell беше синоним на PC компания в цветущо здраве, дори рекламираща се като такава в телевизионните си кампании. Независимо че днес известна част от приходите на фирмата все още идват от PC сектора, Dell официално заяви, че вече не се приема като компания за производство на персонални компютри.

Думите са на самия президент на технологичния гигант Майкъл Дел. На последната конференция на фирмата той говори за корпоративни сървъри, мрежи, сигурност и IT услуги, заявявайки публично, че Dell е поел в посока към IT услугите.

Това е "новият Dell", обяви Дел в рамките на пресконференцията. Президентът на компанията сподели още как Dell страни от PC сектора, тъй като цялата индустрия вече навлиза в нова епоха.

Същият заявява, че теглейки чертата, за последните пет години мнозинството разработки и изследвания на Dell, както и похарчените милиарди долари за придобиване на конкретни марки са фокусирани най-вече върху трансформирането на компанията.

Въпреки всичко Dell все още е един от най-големите доставчици на PC хардуер. В момента американската компания е четвъртият най-голям доставчик, държейки 10,7% от целия пазар. Предишната година дялът е бил 12,1%.

Dell все още смята да се бори за място под слънцето на потребителския хардуерен пазар, влизайки в пряка конкуренция с Apple при персоналните компютри и таблетите.

Фирмата ще бъде една от първите, която ще продава Windows 8 базиран таблет по-късно през годината, но анализаторите смятат, че Dell няма никакъв шанс при пряка конкуренция с други лидери в лицето на Lenovo и HP на PC пазара.

На пресконференцията на компанията Майкъл Дел заяви, че растежът за Dell ще дойде най-вече от сигурността на устройства като iPhone и iPad и възможността им да работят като корпоративни системи. Дел заявява още, че най-големият растеж за компанията е в Китай, където 60% от интернет сървърите в страната са на Dell. Китайският пазар е вторият най-голям за гиганта, след американския.

Въпреки всичко обаче, президентът отбелязва, че растежът на продажбите е много нисък, което поставя в несигурно положение не само Dell, но и редица други компании.

Водещи

Най-четени