Dell купува компания за съхранение на данни за 960 млн. долара 14.12 | 10:26

С придобиването компанията се надява на силни позиции в „съхранението в облаците“

От Нели Минчева

Американската група Dell обяви, че е сключила споразумение за закупуването на компанията за съхранение на данни Compellent Technologies за около 960 млн. долара, предаде Ройтерс.

Придобиването се вписва в стратегията на Dell за развитие и извън продажбите на компютри с цел по-успешна конкуренция с Hewlett-Packard и IBM, най-вече в областта на новоразвиващите се технологии като така нареченото "съхранение в облаците". Най-просто казано, става дума за съхранение на информация на отдалечени сървъри, достъпът до които става единствено през интернет.

Офертата за Compellent Technologies се равнява на 27,75 долара на акция, което е с 3% по-малко от цената на затваряне на акциите на компанията в петък на Уолстрийт.

Трябва да се има предвид обаче, че от края на октомври, когато за първи път изтече информация за възможно предстоящо сключване на сделка, книжата на компанията поскъпнаха с почти 50%. Според анализатори операцията е много очаквана от пазара. През миналата седмица двете компании обявиха, че са в "напреднали преговори".

Раздвижването в технологичния сектор показва, че наложени компании като Dell, HP и IBM търсят нови възможности за развитие след кризата – такива, които да отговарят на променените нужди на техните клиенти. И трите групи активно търсят изгодни сделки за придобивания през тази година.

Преди три месеца Dell не успя да закупи друга компания за съхранение на данни – 3PAR, за която основен конкурентен кандидат-купувач беше HP.

Настоящото придобиване се очаква да приключи до началото на 2011 г. и да се отрази във финансовите резултати на Dell през 2012, посочват от компанията.

Водещи

Най-четени