Ericsson: Трафикът през смартфоните скача 10 пъти до 2016 г. 07.11 | 19:21

До тогава се очаква 5 млрд. души да имат достъп до широколентов интернет

От Георги Георгиев

С превръщането на смартфоните в стандарт в съвременните комуникации, трафикът на данни през мобилните мрежи бързо нараства.

Това сочи изследване на шведския производител на телефони Ericsson, публикувано в понеделник (7 ноември) на сайта на компанията. Според него до 5 години трафикът, генериран през смартфоните и другите мобилни устройства, ще скочи десетократно.

Докладът за трафика и пазарните данни е базиран върху измервания, "записани за период от няколко години в различни мрежи по целия свят”. Само за 2011 г. се очаква количеството на пренесените данни да скочи три пъти, информират от Ericsson.

Абонаментите за широколентов мобилен интернет ще достигнат почти 5 млрд. до 2016 г., като очакванията са те да достигнат 900 млн. до края на 2011 г., се казва още в доклада. Средногодишният растеж в сектора за този период ще бъде с внушителните 60%.

Високият ръст на количествата данни, предавани по интернет, ще бъде движен основно от високия обмен на видеоматериалите, обясняват от Ericsson.

Докладът предрича и растящо дигитално разделение между потребителите със смартфони и тези, които не притежават такива.

До 2016 г. потребителите, живеещи в градска среда, която ще покрива по-малко от един процент от земната повърхност, ще генерират около 60% от мобилния трафик, се съобщава в още в доклада на Ericsson.

Водещи

Най-четени