Ericsson „превръща“ хората в USB кабели 15.05 | 11:06

Connected Me ще позволи на хората да обменят електронни визитни картички само с едно ръкуване помежду си

От Виолета Малинкова

Главният изпълнителен директор на Ericsson - Ханс Вестберг, още през януари представи  Connected Me по време на потребителското изложението Consumer Electonics Show (CES) в Лас Вегас.  Иновационната технология е способна да превърне човешкото тяло в своеобразен "мост" между различните устройства. Сега методът събра овациите и на мероприятието CTIA Wireless. За това съобщи CNet News.

Концепцията на шведската компания остана почти незабелязана, но Ericsson вярва в развитието ѝ и вече е в преговори с производители за адаптирането ѝ в различни устройства. Още следващата година технологията може да намери комерсиално приложение в смартфоните, персоналните компютри, телевизорите и принтерите.

При представянето на Connected Me Ханс Вестберг държеше смартфон в едната си ръка и аудиосистема в другата. За да покаже как един човек може да служи като заместител на Bluetooth или USB кабел, той предаде носещият данните сигнал през тялото си, като направи така, че mp3 записът на плеъра да зазвучи през колоните.

Този нов метод ще позволи на хората един ден да обменят електронни визитни картички като се ръкуват един с друг, или да отпечатват документ само с едно докосване на принтера. Също така, потребителите ще бъдат в състояние да отключват телефоните си като просто докоснат екрана с пръст.

Разработчиците смятат, че новата технология може да бъде използвана и в съчетание с други разработки - като например със скенерите за пръстови отпечатъци. По същия начин, по който човек се допира до скенера, за да потвърди идентификацията си, така той ще може да прехвърля на избрано от него устройство и информация от паметта на монтиран в тялото му чип.

Това е само един малък пример за кибернетичното бъдеще, което ни очаква.

Водещи