Facebook, Google и Twitter започват да трият омразни публикации 16.12 | 09:11

На първо време Германия е получила съгласието на социалните гиганти да трият постовете, сеещи омраза

От Ивайло Коралски

Германия дълго време се оплакваше, че повечето големи интернет услуги не правят достатъчно срещу тъй наречените "хейтъри" в интернет. Въпросните са най-вече потребители, които публикуват крайно негативни постове срещу конкретни личности или корпорации.

Facebook, Google и Twitter, обаче, са се съгласили, че трябва да се направи нещо по въпроса, обещавайки на Германия, че "по правило, ще изтриват криминални публикации и омразна реч (която може да предизвика насилствено разрешаване на казуси сред потребителите) в рамките на 24 часа след оригиналната публикация."

Мярката, взета от най-популярните социални мрежи, е предизвикана най-вече от увеличаващите се обиди на расистка основа след старта на кризата с бежанци на Стария континент.

Според анализаторите споменатата мярка обаче е и изненадваща, предвид особено ожесточената борба на социалните мрежи с цензурата. Наскоро, например, Facebook отрече, че е нарушила германските закони, позволявайки да се лее "хейтърска" реч онлайн. С днешна дата обаче двете страни вече споделят една и съща гледна точка. Същото се отнася и за споменатите социални мрежи на Twitter и Google.

Водещи

Най-четени