Facebook и Twitter убиват новинарските сайтове? 16.07 | 10:11

Коя от двете мрежи е по-силната новинарска „агенция“?

От Ивайло Коралски

Четете ли вече новини директно във Facebook, наместо в специализиран новинарски сайт, подобен на този, който сте отворили в момента? Улавяте ли горещите истории на деня през Twitter вместо телевизията?

Според прясно проучване на агенция Pew 63 процента от американците, които използват споменатите две социални мрежи разчитат на тях като новинарски източник – повече от 11 процента го правят от две години.

Резултатите едва ли са много изненадващи, предвид опитите на двете компании да задържат колкото се може по-дълго своите потребители на техните територии. И двете услуги отбелязват важните за нея събития и "побутват" на челно място най-горещите новини. Например американците ползват Twitter най-често за новини, свързани с протести към полицията.

Разбира се това, което вие като потребител виждате на стената си, е силно вариращ процес.

Twitter потребителите например е много по-вероятно (59 срещу 31 процента) да следят теми с развитие. Те виждат и доста повече интернационални събития и истории  - такива, свързани с различни афери, политика и спорт. В общи линии обаче и двата формата все още диктуват новините, които най-обикновено четете. Facebook се опитва да настигне набралия скорост Twitter (въпреки че не е особено популярен в България, в САЩ е предпочитаната от десетки милиони социална мрежа), но изключително бързият фийд в реално време на мрежата за кратки съобщения все още има предимство.

И това, поне на териториите на САЩ, скоро най-вероятно няма да се промени – Twitter е предпочитаната социална платформа за видео приложения като Meerkat и Periscope. С други думи е значително по-адекватният вариант, ако държите на кадри от първа ръка.

Водещи

Най-четени