Facebook обмисля купуване на Opera Software 27.05 | 15:00

От Opera не желаят да коментират "пазарни спекулации"

От Кремена Бедерева

Facebook се готви да направи поредната си придобивка. Интернет гигантът се интересува от покупката на норвежката компания Opera Software, съобщава econ.bg.

Тя поддържа едноименния уеб браузър Opera, който може да работи на настолни компютри, различни мобилни телефони и дори игралната конзола на Nintendo Wii.

Ходът на компанията на Марк Зукърбърг може да предизвика паника на пазара на браузъри. Според данни от изминаващата седмица най-много потребители използват Chrome, Internet Explorer, Mozilla Fireforox.

Към надпреварата се включи и Yahoo, която представи новия си продукт Axis, пише Los Angeles Times.

Допълнителна достоверност към слуха се добавя от информацията на сайта The Next Web. Според източник, близък до делата в Opera Software, компанията се оглежда за потенциални купувачи. От информацията става ясно, че се водят преговори за намиране на собственик на разработчика. Същевременно неясно остава дали се водят преговори и с Facebook.

От социалната мрежа заявиха, че не коментират слухове за покупки. Същевременно от Opera посочиха, че не желаят да коментират пазарни спекулации.

Самостоятелното съществуване на норвежкия разработчик може да бъде проследено до 1995 г. Компанията Opera Software твърди, че продуктите й се използват от около 200 млн. потребители, използващи различни платформи. Opera е известен като добър браузър за мобилни телефони, информира Forbes.

В началото на месец април социалната мрежа Facebook обяви, че купила приложението за споделяне на снимки Instagram. Преди десетина дни пък компанията на Марк Зукърбърг излезе на борсата. На 21 май интернет гигантът обяви и поредната си придобивка – приложението Karma заедно с екипа, който го е разработил.

Водещи