Facebook очаква рекордно IPO 31.01 | 11:04

Очакванoто през следващата седмица IPO може да донесе 10 млрд. долара

От Георги Георгиев

Искате да притежавате дял от Facebook? Следващата седмица най-вероятно ще имате тази възможност. Очакванията на експертите са гигантската социална мрежа да излезе официално на борсата на 8 февруари – ход, за който технологичният свят и медиите говорят от дълго време.

Facebook е основана през 2004 г. от Марк Цуркерберг, който по онова време е студент в Харвард. Той създава социална мрежа, която има за цел да свързва колегите му един с друг. Осем години по-късно Facebook се разраства до огромна частна компания, чиято пазарна стойност днес се оценява на на 100 млрд. долара.

Анализаторите очакват, че бъдещото първично предлагане на акции ще донесе на собствениците на Facebook близо 10 млрд. долара. Това ще го превърне в най-голямото IPO в историята на технологичния бизнес.

Предишният рекорд се държи от Google. При листването на компанията на борсата през 2005 г. създателите на най-голямата интернет търсачка спечелиха малко под два милиарда долара.

В резултат на очакваното следващата седмица IPO Faceboок ще може да използва цената на своите акции, за да придобиват други компании, коментират от Тecca.com.

Водещи

Най-четени