Firefox OS за смартфони идва в началото на 2013 г. 03.07 | 17:25

Mozilla представя първата си мобилна платформа за смартфони с отворен код

От Георги Георгиев

В понеделник (2 юли) софтуерната компания Mozilla представи официално своята нова мобилна платформа Firefox OS. Досега тя се наричаше Boot to Gecko (B2G), но впоследствие бе ребрандирана. Базираната на HTML5 операционна система ще захранва смартфони, базирани на отворени мрежови стандарти.

"Представянето на отворена мобилна операционна система продължава мисията на Mozilla да насърчава отвореността, иновациите и възможностите, които предлага мрежата за потребителите и разработчиците. Тъй като се очаква милиарди нови потребители да влязат в мрежата за първи път през следващата година, важно е на тях да им се предостави завладяващо смартфон изживяване, което всеки може да използва", коментира изпълнителният директор на Mozilla Гари Ковач.

"Големият брой от оператори и производители днес поддържат тези усилия и ще внесат допълнителни ресурси и разнообразие на глобалните ни предложения", допълва Ковач.

В проекта си за операционна система Mozillla си партнира със световни телекомуникационни гиганти като Deutsche Telekom, Etisalat, Smart, Sprint, Telecom Italia, Telefonica и Telenor. Очаква се първите смартфони с новата ОС да се появят върху техни модели апарати в началото на следващата година.

Първоначалният хардуер за Firefox OS ще бъде поддържан от чипсета Snapdragon на Qualcomm и ще бъде произвеждан от китайските мобилни корпорации ZTE и TCL.

Водещи

Най-четени