Ford ще вкарва космическа комуникация между автомобилите си 23.08 | 16:20

Автомобилният концерн ще си партнира с руски учени

От Антония Михайлова

Малко неща в Космоса са по-важни от сигурната връзка. Комуникационната система между МКС и Земята е една от най-сигурните от създаваните някога от човека. Именно по тази причина автомобилният концерн Ford се обръща към руските учени, за да използва информацията за създаването на по-безопасни автомобили, които ще разговарят един с друг, съобщава Wired.

В следващите три години Ford ще си партнира със Санктпетербургския политехнически университет за изучаването на това как моделите на взаимодействие с роботите в Космоса могат да повлияят на наземните системи за комуникация – такива като "машина–машина" и "машина–инфраструктура".

Ключът към безаварийното бъдеще очевидно ще станат mesh мрежите, способни да обединят множество комуникационни протоколи в единна система. Но да се направи така, че тези мрежи винаги да са работоспособни, е трудна задача.

"Изследването на това как можем да създадем устойчива и сигурна система за обмен на данни е изключително важно", казва един от водещите технически специалисти на Ford в областта на системния анализ – Олег Гусикин. "Ако една мрежа се изключи, необходимо е да намерим и усилим алтернативни канали, за да осигурим надежден обмен на съобщения между мрежите."

Ford смята да разучи как може да се използват множеството различни комуникационни протоколи, за да се осигури непрекъснат обмен на данни, а също как да се дава приоритет на едно съобщение над друго. Спешен сигнал ще може да се насочва през по-бърза mesh мрежа, докато по-незначителни сигнали може да се задоволят с не толкова мощен канал.

Водещи

Най-четени