France Telecom се отправя към Конго 18.07 | 15:12

Компанията смята да си купи мобилен оператор в страната за около 300 млн. евро

От Нели Минчева

Френската компания France Telecom може да превърне Демократична република Конго в следващата си цел за разрастване в Африка.

Групата започна преговори с китайската ZTE Corp. за закупуване на притежавания от нея в момента мажоритарен дял в Congo China Telecom – четвъртият по големина мобилен оператор в Конго, съобщава Блумбърг.

На по-късен етап France Telecom може да придобие и 49-те процента от капитала в оператора, които сега са собственост на правителството на Конго. Общата предвидена инвестиция за двете сделки възлиза на около 300 млн. евро.

Това ще е поредната стъпка на френската телекомуникационна група към завладяване на пазарни позиции към Близкия Изток и Африка. Стратегията за това е изготвена предвид забавящия се растеж на телеком сектора в Европа.

През март France Telecom се съгласи да плати 245 млн. долара за дял от 20% в иракския Korek Telecom. През миналата година беше постигнато споразумение и за придобиването на 40% от мароканската Meditel за 640 млн. евро.

Със своето 65-милионно население и проникване на мобилните услуги, равняващо се на 17%, Конго е една от най-перспективните африкански държави за телекомуникационния сектор. Останалите страни на континента, в които
France Telecom в момента има дейност, са Кот д'Ивоар, Кения и Камерун.

От 2001 г. насам общо 16 частни оператора са получавали лицензи за мобилна телефония в Конго и абонатите се увеличават с бързи темпове от година на година. Проблем обаче е, че заради многото работещи фирми на пазара се получават някои проблеми при разговори между абонати на отделни компании поради несъвместимост на мрежите.

В резултат мобилният сектор на страната постепенно се консолидира и основните играчи в последно време са четири. Освен Congo Chine Telecom, това са още Vodacom Congo, Zain DRC и Millicom.

Водещи

Най-четени