Fujitsu представи първия напълно безжичен монитор 02.03 | 07:41

Вградени в мебелите „горещи точки“ изпращат захранващия кабел на мониторите в историята

От Георги Георгиев

Много от нас днес вече могат да предават информация от компютъра си до екран по безжичен начин чрез Bluetooth или Wi-Fi. Самите монитори обаче остават неизменно свързани с електрическата мрежа посредством кабели. Поне до сега...

На стартиралото в Хановер изложение за високи технологии CeBIT 2011, японският електронен гигант Fujitsu представи работещ прототип на 22 инчов компютърен монитор, който получава едновременно информация и енергия по безжичен път, пише gizmag.

Трансферът на електричеството към монитора е станал възможен благодарение на технология, подобна на тази, използвана и при зарядните устройства Powermat, използвани за продуктите на Apple. Захранването е концентрирано в т.нар. горещи точки (hotspots), които ще бъдат вградени в офисните мебели или конферентните маси.

Технология, наречена "Умен универсален достъп до енергия" (SUPA), е базирана на процеса на магнитната индукция. Тя е толкова безопасна, колкото и зарядните за електрическите четки за зъби, уверяват създателите й.

Освен това мониторът може да получава сигнал благодарение на безжичен USB порт от персонален компютър или лаптоп в радиус до 10 метра. От Fujitsu уверяват, че няма разлика между качеството на образа, получаван по въздуха, и този, получаван по кабел.

Проектът за напълно безжичен монитор е съвместна разработка на Fujitsu с института Fraunhofer и други немски партньори под егидата на Германското правителство на икономиката. Цената на новия продукт засега е неизвестна.

Най-четени