Google Chrome вече и под Android 10.02 | 17:58

За момента бета версията на хитовият браузър ще работи само под джаджи с Ice Cream Sandwich

От iNews.bg

В отговор на нарастващия брой потребители, които влизат в интернет през на смартфона или таблета си, Google решиха да направят хитовия си браузър Chrome достъпен за най-новите мобилни устройства, работещи под Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

За момента това са смартфоните Galaxy Nexus и Nexus S на Samsung, както и таблетите Motorola Xoom и Asus Transformer Prime.

Пускането на бета версията на Chrome за Аndroid слага край на едногодишните усилия на инженерите на Google и бележи сътрудничеството между два от най-бързо развиващите се продукта на компанията.

Android и Chrome бяха пуснати в третото тримесечие на 2008 г. И двата продукта досега бележат зашеметяващ успех – Android стана най-популярната мобилна операционна система миналата година, а както изглежда браузърът на Google също се е запътил към тази позиция. По данни на анализаторите от StatCounter през ноември миналата година Chrome e отнел втората позиция от Firefox на Mozilla и днес гони първия в класацията – Internet Explorer на Microsoft.

От StatCounter отчитат, че общият дял на влизанията в интернет през смартфони почти са се удвоил до 8,5% през януари от 4,3% година по-рано. Според анализаторите днес Google Chrome се използва от 26% от всички потребители, като това число непрекъснато нараства за сметка на Internet Explorer, чиито дял от 40% намалява.

От Google се надяват обединяването на двата им продукта да стимулира повече потребители на смартфони да използват браузъра им и да привлече независими разработчици на приложения за продуктите на компанията.

Създателите на най-голямата търсачка се надяват на развиване на нови приложения, особено след пускането на по-мощни браузъри, работещи по най-новите стандарти на HTML5.

Друга цел на разработчиците била да унифицират акаунтите на потребителите в десктоп версията на Chrome с тези на мобилните им устройства, така че отметките (а скоро и паролите) да бъдат синхронизирани и да се появяват под всяко мобилно устройство.

"Това не е Chrome Lite. Това e пълният Chrome ", коментира Арнолд Вебер ръководителят на инженерния екип, стоящ зад браузъра на Google, цитиран PhysOrg.com.

Водещи

Най-четени