Google Doodle напомня за Джулия Чайлд 15.08 | 09:01

Симпатичната дама запали хиляди домакини по вкусната и изискана храна

От iNews.bg

Помните ли забавната книга "Джули и Джулия"? Тя беше посветена на френската кухня, главния готвач Джулия Чайлд и как можем да следваме мечтите си. Книгата беше филмирана, а ролята на Джулия изигра невероятната Мерил Стрийп.

Днес (15 август) пък приложението на Google – Doodle отново напомня за симпатичната дама и нейната кухня, защото именно днес се навършват 100 години от рождението й. А животът й е толкова интересен и шарен, колкото са и ястията, които подготвя пред очите на милиони зрители.

Джулия Чайлд е родена в Пасадена, Калифорния и прекарва безгрижно детство. След като се дипломира – тук има лек спор какво е записано в дипломата й – магистър по история или английски език, се мести в Ню Йорк. Кариерата й започва с работа в рекламна агенция, където Джулия заема длъжността копирайтър.

Започва Втората световна война и младата дама иска да се запише в армията. Тук обаче я спира ... ръстът й. Джулия е висока 1,88 м и не я приемат нито като пехотинец, нито във военноморските части. Но едно препятствие рядко се оказва пречка пред Джулия и тя се записва в OSS (Управлението на стратегическите служби) и така скоро тя става част от разузнаването.

По време на войната е преместена в Цейлон, където се запознава със своя бъдещ съпруг – Пол Чайлд, който също е служител в OSS.

След края на Втората световна война двамата се женят и се местят да живеят в Париж. Пол е истински бохем – артист и поет, а Джулия открива очарованието на френската кухня и изисканата храна. И така започва всъщност и нейната кариера, позната на всички любители на готварството. Джулия Чайлд е автор на множество готварски книги, участва и в телевизионни предавания.

Кухнята, в която твори прекрасните си ястия, е създадена по дизайн на съпруга й и е съобразена с гигантския й ръст. Днес тя е част от експозицията на Националния музей по американска история. А прочутите й медни тенджери и тигани са в музея на Смитсоновия институт във Вашингтон.

Джулия Чайлд умира през 2004 година само два дни преди да навърши 92 години. Нейното изкуство обаче е запалило не една млада домакиня към френската кухня и вкусната храна и изтънченото поднасяне на ястията.

Toujours bon appétit!

Водещи

Най-четени