Google Glass става GPS, благодарение на Mercedes 17.08 | 12:22

Така ще се ориентираме по-лесно, докато шофираме

От Кремена Бедерева

Инженерите от Mercedes са разработили програма - прототип, която представлява автомобилна навигация с интегрираност към новите очила Google Glass. За това пише изданието Wired.

За тестовете на новото приложение за автоманиаците разказва шефът на северно американското подразделение на концерна Йохан Юнгверт.

Интегрираната навигационна система по думите на инженерите от Mercedes ще работи по следния начин - шофьорът ще въвежда адреса, до който трябва да стигне и с помощта на "умните очила", ще бъде "ръководен" от второстепенната автомобилна навигация. След като автомобилът паркира, водачът ще може да продължи към посочения адрес пеша като използва подсказките на навигационната програма.

За момента тази информация изисква пренос на данни от автомобила към очилата на Google. Инженерите на двете компании са разработили прототип на системата, която използва междинен облачен сървър на Mercedes и iPhone.

Обяснението за подобни тестови интерпретации изхождат от доста нелепа причина. А именно за момента очилата на Google все още не работят с телефоните на Apple, а вградената навигационна система на Mercedes не поддържа мобилната операционна система на Google - Android.

За в бъдеще инженерите на двете компании планират да опростят комуникациите между устройствата. За дата на финалния съвместен проект между гигантите все още не се съобщава.

През август тази година стана ясно, че използването на "умните очила" може да се окаже и незаконно в някои страни като например Великобритания. По мнение на юристи шофирането с подобни екстри може да доведе до невнимателно шофиране

. За момента този въпрос се обсъжда от Министерството на транспорта съвместно с полицията на Обединеното кралство.

Водещи

Най-четени