Google Maps ни води в магазина 02.11 | 10:10

Новата услуга на търсачката ще показва какво се крие зад фасадите на сградите

От Георги Георгиев

Последната услуга на Google в областта на картографирането има потенциала да се превърне в хит сред потребителите и да повиши печалбите на малките и средни фирми, работещи в сферата на услугите.

Чрез ъпгрейда на популярната си услуга Street View, търсачката ще предостави безплатен достъп на потребителите до част от магазините, фитнес салоните, ресторантите и други малки бизнеси в градовете, информира AFP, цитирана от Physorg.com. Така хората ще могат видят как точно изглежда интериорът на препоръчания ресторант или фитнес клуб още преди да са прекрачили прага му.

Тестовата програма, стартирана през април миналата година, вече дава резултати. Все по-голям брой заведения вече разполагат с панорамни 360-градусови снимки в Street View. По думите на говорителя на компанията Деяна Ек проектът набира все по-голям интерес от страна на потребителите на Google Maps.

За момента до услугата имат достъп малки и средни по размери бизнеси в градове от Япония, Австралия, Нова Зеландия и САЩ. Те вече могат да поканят фотографите на Street View в своите магазини или заведения за хранене и така да представят своите услуги по възможно най-атрактивния начин.

Снимайки в заведенията, Google замъгляват лицата на посетителите. Така се предотвратява рискът от съдебни проблеми за защита на личните данни, каквито възникнаха със Street View в част от държавите като Германия, в която съдът забрани снимането по улиците на градовете.

Най-четени