Google атакува Microsoft с пакет ноутбук и OS Chrome 08.12 | 13:28

Преносимите компютри на компанията се разработват от Acer

От Кристалина Илиева

Google внедрява своята операционна система (OS) Chrome в преносими компютри, които се очаква да бъдат хит на пазара догодина. По този начин технологичният гигант отправя истинско предизвикателство към Microsoft и най-успешния продукт на империята на Бил Гейтс – пакет от компютър с вградена операционна система.

Засега Google разпространява небрандирани "ноутбук" компютри в бизнес средите и потребителите като част от пилотна програма за тестване как се комбинират моделът машина и операционният софтуер, за да образува истински подходящ за пазара пакет. Едни от първите организации, записали се за пилотната програма, са Министерството на отбраната на САЩ, Kraft, както и самолетните компании Virgin America и American Airlines.

Преносимите компютри за Chrome се изработват от тайванската Acer и южнокорейската Samsung като цената ще стане ясна като наближи пускането им на пазара.

От технологичната компания са се договорили с американския телеком Verizon да доставя безжичен интернет за компютрите на Chrome.

Според изпълнителния директор на Google техният пакет компютър с операционна система Chrome може да се класира трети в избора на потребителите. До момента софтуерът Microsoft Windows е абсолютен лидер на световния компютърен пазар.

Успоредно с новия продукт на Google, интернет браузърът Chrome на компанията се развива и повече от успешно конкурира утвърдените търсачки като Internet Explorer, Firefox и други. Броят на хората, използващи уеб браузър Chrome, почти се е удвоил през последните шест месеца до 120 милиона души.

Водещи

Най-четени