Google компенсира японец заради търсачка 16.04 | 09:49

Мъжът сериозно е пострадал заради резултатите, давани от търсачката на Google

От Кремена Бедерева

Токийският окръжен съд задължи компанията Google да изплати компенсация от 300 000 йени (малко над 3000 долара) на японски гражданин.

Мъжът сериозно е пострадал заради резултатите, давани от търсачката на Google, съобщиха японските средства за информация, цитирани от ИТАР-ТАСС.

През октомври 2011 година японецът, чието име не се съобщава, е подал иск в съда срещу американския интернет гигант и е настоял да получи компенсация за уронване на репутацията му. При изписването на името на мъжа търсачката автоматично препращала към престъпления, които той никога не е извършвал.

Това е превърнало живота на ищеца в ад. Той загубил работата си, а след това на други места отказвали да го назначат. Съдът е удовлетворил частично иска на мъжа.

Първоначално ищецът е поискал 1,3 милиона йени (13 300 долара). Съдът е постановил още името на японеца да бъде заличено от търсачката. В японското подразделение на Google са съобщили, че се запознават с решението на съда.

Преди време от токийския офис бяха информирали, че нямат правата да редактират информацията в търсачката, припомня БТА. Това може да извърши само централата на компанията в САЩ, но тя е извън юрисдикцията на японското правосъдие.

В същото време адвокатите на потърпевшия настояват за незабавни мерки.

Водещи

Най-четени