Google награждава щедро хакери 24.01 | 13:08

Общо 2,7 млн. долара могат да получат тези, които намерят пробив в сигурността на Chrome OS

От Георги Георгиев

Google предвижда щедри парични награди за всеки хакер, който успее да извърши сериозен пробив в защитите на операционната система Chrome OS. Наградният фонд, който щатският гигант е подготвил при откриване на слабости в Chrome, възлиза на 2,71828 милиона долара.

Тази сума не е случайно избрана. Това са първите 6 цифри от числото, познато като "математическата константа е", важен елемент при писането на алгоритми. Парите ще бъдат получени само ако хакерът разкрие как е успял да пробие защита на Chrome OS, пише Business Insider.

Заедно с това от Google обявиха, че за четвърта поредна година ще организират "състезанието за хакери" Pwinium 4 през месец март във Ванкувър.

Името на конкурса идва от комбинация между термина "Pwn", с който хакерите наричат проникване в друг компютър и управляването му, и цялото име на Google Chrome, което е Chromium.

Най-високата сума е 150 хиляди долара, която ще получат хакери, които намерят начин за пробив в операционната система, направен чрез уебстраница, която позволява на хакерите да контролират компютри с Chrome OS.

При откриване на други сериозни бъгове ще се дават по 110 хиляди долара. От Google са готови да дават и "бонуси" за други нестандартни начини за пробив в системата, дори и да не са много сериозни.

Водещи

Най-четени