Google остава в историята? 11.08 | 08:44

Не, просто ще се преструктурира

От Беатрис Николoва

Американската компания "Гугъл" (Google Inc) съобщи, че променя оперативната си структура и ще стане част от холдингова компания, наречена Alphabet Inc, предаде АР.

Изпълнителен директор на "Алфабет" ще бъде съоснователят на Google Лари Пейдж, а другият съосновател Сергей Брин ще получи поста президент на новата компания. Пейдж заяви, че интернет-търсачката ще е само една от дейностите на Google.

В изненадващо изявление, той заявява, че Alphabet ще е компанията майка за клона за технологични изследвания X Lab, инвестиционната единица Google Ventures, научните и здравни операции на компанията, както и на търсачката Google, изпълнителен директор на която ще стане сегашният вицепрезидент Сундар Пичай.

"Нашата компания оперира добре днес, но ние мислим, че можем да я направим по-чиста и по-отговорна", казва се в изявлението на Пейдж, съосновател на технологичния гигант заедно със Сергей Брин. "Така че, създаваме нова компания, наречена Alphabet. Наистина съм развълнуван, че ще ръководя Alphabet като изпълнителен директор с помощта на моя способен партньор, Сергей, като президент".

По думите на Пейдж, Alphabet е "най-вече група компании", най-голямата от които е Google.

 

Alphabet ще се фокусира върху съвременни научни разработки като "умните" контактни лещи, отчитащи нивата на глюкозата в сълзите и подобряването на човешкото здраве, което е целта на друга фирма в конгломерата – Calico.

Водещи

Най-четени