Google отказа на Белия дом да премахне видеото за Мохамед 15.09 | 11:46

Трейлърът разпали антиамерикански протести в няколко арабски страни

От Андриян Георгиев

Google отхвърли искането на Белия дом да преразгледа решението си да задържи за свободно гледане в Youtube спорния трейлър на филм за пророка Мохамед, който разпали антиамерикански протести в страни от Арабския свят, предава Reuters.   

От интернет компанията заявиха, че са цензурирали видеоклипа в Индия и Индонезия, след като в сряда (12 септември) го блокираха и в Египет и Либия, където дипломатическите представителства на САЩ бяха атакувани от разгневени ислямисти заради изобразяването на пророка Мохамед като мошеник и любовчия във филма "Невинността на мюсюлманите".     

Във вторник бяха убити посланикът на САЩ в Либия и трима други американци, след като американското консулство в Бенгази беше нападнато и опожарено.   

От Google поясниха, че ще продължат по-нататъшната възбрана върху достъпа до клипа в изброените страни заради съобразяването с местното законодателство, а не по причина на политическия натиск. 

"Ние ограничихме достъпа до клипа в страните, където той нарушава законите - като Индия и Индонезия, както и в Либия и Египет заради напрежението, което се създаде в тези две страни", коментираха от компанията. "Този подход е в пълно съответствие с принципите, които ние положихме за първи път през 2007 година." 

Представители на Белия дом поискаха от Google вчера (14 септември) да преразгледа решението си за това, дали видеото нарушава условията за ползване на сайта за видеосподеляне YouTube, който е собственост на Google. В сряда от компанията заявиха, че видеото не нарушава правилата за публикуване в сайта.   

Водещи

Най-четени