Google почита първия програмист в историята 10.12 | 10:48

През 19 век графиня Ада Лъвлейс пише код, който се приема за първата програма в историята

От Георги Георгиев

Google Doodle реши да почете родената преди точно 198 години английска математичка Аугуста Ада Кинг, графиня на Лъвлейс. Известна просто като Ада Лъвлейс, дъщерята на поета Лорд Байрон добива слава при описанието на ранния модел на Чарлз Бабидж за машина, наподобяваща компютъра.

Днес графиня Лъвлейс се смята за първия програмист в историята, след като написва програма, в която закодира алгоритъм за извеждане на числата на Бернули във формат, позволяващ разчитането на кода от машината на Бабидж. За съжаление последният така и не успява да построи въпросния първообраз на компютъра.

Приносът на Ада Лъвлейс е, че тя успява да прозре потенциала на компютъра отвъд простите математически сметки за разлика от други, които се концентират само върху тези качества на машината, между които и самият Бабидж.

Езикът за програмиране "АДА", създаден по поръчка на Министерството на отбраната на САЩ, е кръстен на нейно име. През 1998 г. Британското компютърно общество учредява медал в чест на Графинята на Лъвлейс, който се дава за заслуги в областта на компютърните науки и програмирането.

Водещи

Най-четени