Google представи Nexus S 07.12 | 14:18

Наследникът на Nexus One е и с нова версия на операционната система Android

От Нели Минчева

Интернет гигантът Google обяви пускането на новия си смартфон, наречен Nexus S. Освен това компанията представя нова версия на популярната операционна система за мобилни телефони Android. Тя пък е наречена Gingerbread.

Google Nexus S е произведен от втория най-голям световен производител на телефони – Samsung.

Акцентът, който Google поставя при представянето, е уникална услуга, базирана на WiFi технологията, с която се "улавят" специални маркетингови съобщения. Групата е нарекла услугата Near Field Communication (NFC) и дава за пример възможността потребителят да извърши разплащане само с преминаване над телефона над електронно устройство.

Nexus S
е вторият смартфон на Google. Логично беше да се предполага, че, в традицията на първия – Nexus One – новият апарат ще бъде наречен Nexus Two, но това не се е случило поради две основни причини.

Едната е, че "
S” е препратка към производителя Samsung (при Nexus One компанията беше HTC), а втората – първият смартфон не пожъна особено голям успех и лекото дистанциране от него може да се окаже полезно.

Главното потребителско оплакване срещу
Nexus One беше, че апаратът може да се купи само онлайн, липсват сервиз и и консултанти, които да разяснят функциите и условията по продажбата и експлоатацията.

Новият Google S ще се продава в САЩ от 16 декември. Апаратът ще се предлага както без абонаментен план към оператор, така и чрез един конкретен телекомуникационен гигант – T-Mobile, което ще улесни обслужването. Цената ще е 199 долара с абонамент и 529 долара без.

Апаратът ще е 512 MB RAM с 16 GB вградена памет. За разлика от Nexis One обаче, наследникът му не разполага със слот за допълнителна карта памет. При One имаше вградени 512 MB и слот за карта с до 32 GB.

Според Google новата операционна система Gingerbread прави от Nexus S едно от най-бързите мобилни устройства на пазара.

Водещи

Най-четени