Google премахва обидно съдържание от индийските си домейни 07.02 | 15:15

Индийски съд постанови премахването на обидно съдържание от YouTube, Blogger и социалната мрежа Orkut

От Георги Георгиев

Google премахва съдържание от индийските си домейни, което бе осъдено като неприемливо от окръжния съд на Ню Делхи. Решението дойде в резултат на спечелено гражданско дело срещу притежателя на най-голямата търсачка в света.

"Неприемливото съдържание бе блокирано от резултатите при търсене, както и от сайтовете YouTube, Blogger и социалната мрежа Orkut", заяви по случая говорителят на Google India Гаурав Бхашкар, цитиран от Bloomberg.

  Съдържанието е било изтрито от домейните, завършващи на .in и .co.in. То обаче ще остане достъпно от трети страни, каза Бхашкар.

Google не може да сваля съдържание, което се появява на сайтове, притежавани от други компании или частни лица, допълни говорителят на компанията.

Индия затяга контрола върху интернет постингите и мобилните комуникации в опит да елиминира провокативното съдържание и така да намали напрежението между големите религиозни групи, което мрежата предизвиква. Днес в предимно хиндуистката държава живеят 138 млн. мюсюлмани, които съставляват 13% от цялото население на страната.

Освен Google социалната мрежа Facebook също е подложена на съдебни атаки пред окръжния съд в Ню Делхи за публикувано обидно съдържание.

Индийският Акт за информационните технологии от 2008 г. дава на правителството властта да нарежда на порталите да блокират сайтове и изисква от интернет компаниите да предоставят контакти, на които да получават подобни нареждания.

В края на 2010 г. Индия е разполагала с 89 млн. интернет потребители, което е малка част от милиардното население на страната. За сравнение, в съседен Китай броят на хората с достъп до мрежата вече е около половин милиард.

Водещи

Най-четени