Google пуска своя социална мрежа 29.06 | 12:50

Мрежата Google+ ще влезе в пряка конкуренция с Facebook

От Георги Георгиев

Като следствие от неуспешните си опити за вграждането на "социални" елементи в услугите си (като приложението Buzz за Gmail), Google реши да смени тактиката си и директно да атакува Facebook с нова социална мрежа, пише "Файненшъл Таймс".

Позната като Google+, мрежата отначало ще бъде достъпна само чрез покана от участник в нея.

Макар че по време на официалното представяне във вторник (28 юни) от Google избегнаха да назоват директно Facebook като свой конкурент, те дадоха ясно да се разбере, че стратегията им за привличане на потребители набляга на функциите, които са слабости във Facebook.

"Финесът и същността на общуването в реалния свят се губят в недодялаността на нашите онлайн инструменти" казва в блога си Вик Гундотра, старши вицепрезидент на инженерния отдел на компанията, и добавя, че целта на новата социална мрежа е да поправи тези несъвършенства.

Друга карта, на която от търсачката залагат, е свързана със сигурността на потребителите. В миналото Facebook стана център на серия от разгорещени дебати относно политиката си да прави информацията на потребителите публично достояние.

В тази насока Google заявят, че ще дадат на потребителите повече средства за контрол върху информацията в профилите си. Google+ ще включва опцията Circles, която улеснява потребителите да ограничават публикуваната информацията към малки групи от приятели и контакти, вместо да я правят достъпна до всички свои контакти. Facebook предлага подобен контрол със своите "Групи".

Въпреки че първоначалните реакции на Google+ бяха положителни, мнозина от потребителите на Facebook няма да бъдат привлечени от новата услуга, смятат анализатори.

"Google+ разполага със някои интересни особености в модела за социална мрежа, но е далеч от това да бъде наречен "убиец" на Facebook” коментира Дани Съливан, редактор на Search Engine Land.

"Ако вече сте доволни от използването на Facebook, няма да имате по-голям стимул да преминете към Google+ от някой, който е доволен от търсенето с Google, да реши да премине Bing на Microsoft”, допълва Съливан.

Водещи

Най-четени