Google пусна любовен Doodle 14.02 | 10:10

Търсачката отбеляза празника на влюбените с интерактивно лого

От Георги Георгиев

По случай днешния католически празник на Свети Валентин Google решиха да подменят логото си с интерактивен Doodle под формата на любовен подарък.

В него потребителите могат да избират различни продукти, с които да създадат три малки кексчета. Подаръкът се "опакова" в кутия, оформена като сърце, и може да се сподели чрез социалните мрежи Google +, Facebook и Twitter.

На 14 февруари хората изразяват любовта си един към друг като изпращат поздравителни картички, бонбони, сърчица и други послания. Обичайно е да се подаряват цветя на дамите.

Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин, живял през 3 век. Първоначално стар римокатолически празник, той започва да се свързва с романтичната любов още през Средновековието.

На този ден още през 14 век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки. Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образа на крилатия Купидон.

АПК (Асоциацията за поздравителни картички) е изчислила, че всяка година се изпращат 1 милиард поздравителни картички, като така изостават по масовост само от коледните картички. Асоциацията също е изчислила, че жените купуват около 85% от всички валентинки.

Надяваме се на следващия 14 февруари търсачката да подготви български вариант на логото си, почитащ празника на виното Трифон Зарезан.

Водещи

Най-четени