Google разработва домашна система за развлечения 13.02 | 10:47

Подобната на таблет система ще засили позициите на Google в момент, в който все повече устройства „влизат“ в мрежата

От Георги Георгиев

Google навлиза на пазара на потребителска електроника с мултифункционално устройство за домашно забавление, съобщава The Wall Street Journal. Първоначално подобното на таблет устройство ще работи като безжична система за музикален стрийминиг, която впоследствие ще може да се ъпдейтне и за други цели.

Към момента интернет гигантът не произвежда електроника самостоятелно. В идните месеци компанията официално ще придобие закупеното миналата година мобилно звено на Motorola, което ще постави Google в бизнеса със смартфони и ще засили позициите ѝ на пазара.

Днес продажбите на модели, работещи под операционната система Android, значително превишават тези на Apple.

Новата система на Google ще бъде напълно различна от всичко, предлагано досега, твърдят нейните създатели. Според публикуваната информация устройството ще помогне на компанията да запази доминиращата си позиция във време, в което интернет свързаността се разпростира върху все повече домашни устройства.

В това отношение стратегията на Google напомня на тази на Amazon, които също решиха да пуснат собствената серия от електронни четци Kindle, към която през миналата година се присъедини и таблетът Kindle Fire.

Според описанието на новата джаджа, дадено от Google пред щатската Федерална комисия по комуникациите (FCC) в края на миналата година, потребителите ще свързват своето устройство към домашните Wi-Fi мрежи и ще използват Bluetooth, за да се свързват с други електронни устройства. Можем да се досетим, че самото устройство ще работи под Android и ще включва различни приложения, достъпни в Android Market.

В молбата си пред FCC Google декларира, че планира да раздаде джаджата на 252 от своите служители, които да я тестват до средата на юли. Тя ще бъде официално представена на широката публика по-късно през годината.

Водещи

Най-четени