Hewlett-Packard се раздели с мобилната си операционна система 26.02 | 12:05

WebOS вече официално е притежание на LG Electronics

От Александър Бакалов

Hewlett-Packard (HP) съобщи плановете си да продаде своята собствена мобилна операционна система WebOS на южнокорейците от LG Electronics, както научаваме от Econ.bg.

Така компанията окончателно ще се раздели със софтуера за смартфони, който получи с придобиването на неговите създатели от Palm през 2010 г. срещу солидните 1,2 милиарда долара.

Очаква се LG да използва WebOS в своите "умни" телевизори, които разполагат с интернет връзка. Сделката по придобиването не е неочаквана за наблюдателите. Преди да я предложи, азиатският технологичен гигант работеше съвместно с HP по подобряването на WebOS, припомня Reuters.

Според условията по договора освен основния код на операционната система, LG ще получи и цялата съпътстваща документация, няколко сайта и свързаните с WebOS патенти и лицензи. Към екипа на корейския гигант ще се присъединят и инженерите на HP от WebOS. HP ще си запази единствено патентите за облачните технологии, свързани с WebOS.

През 2012 г. щатският компютърен лидер отвори достъпа до операционната система за външни разработчици и компании в опит да спаси инвестицията си в Palm. Година по-рано HP се опита да пусне собствена линия мобилни устройства под WebOS, като най-известният от тях бе таблетът TouchPad.

Тогава тези продукти не успяха да издържат на мощната конкуренция на iPad на Apple и HP бе принудена да ги изтегли от пазара. Сега технологичният гигант прави нов опит да се върне в бизнеса с таблети, пускайки модели, които ще работят под чужди операционни системи като Android на Google и Windows 8 на Microsoft.

Водещи

Най-четени