Hotmail забрани простите пароли 16.07 | 14:37

С проста и очевидна парола няма да може да се направи регистрация

От Елена Коцева

Поддръжката на e-mail сервиза Hotmail, принадлежащ на корпорацията Microsoft, забрани на своите клиенти да използват прекалено прости пароли, съобщава CyberSecurity.ru.

По-рано Hotmail въведе система за предупреждение, когато паролата е прекалено проста и лесно може да бъде разбита. Отсега нататък обаче Hotmail директно няма разрешава използването на сервиза, ако паролата на ползвателя не съответства на минималните изисквания за безопасност.

Според новата система за проверка на паролите от Microsoft няма да се допускат лесни и очевидни пароли, а също и разпространени комбинации от думи като iLoveCats, iLoveYou и други подобни.

Ако паролата е стара и е ползвана в продължително време, сервизът ще предостави гратисен период, в който паролата да бъде сменена.

По-строгите мерки и по-сложната система за регистрация явно се явява отговор на компанията на последната поредица от хакерски атаки срещу американски високопоставени администрации.

Тези успешни атаки показаха, че в интернет,  както и при мобилните телефони, все още най-популярни остават най-простите и банални пароли.

Миналата година американската компания Imperva, работеща в областта на сигурността на информацията, направи изследване върху 32 милиона пароли, атакувани от хакери на сайта RockYou.com.

Най-използваните пароли се оказаха поредиците от цифри: "123456", "12345" и "123456789", а на четвърто място се нареждаше самата дума "парола” (password). На следващите две места са: "iloveyou", "princess". А на седмо названието на самия сайт – "rockyou".

Неотдавна Hotmail въведе и функция "My friends been hacked!", която дава възможност за бързо уведомяване за хакерски атаки на e-mail сервиз.

Водещи

Най-четени