IBM стартира учебни програми за нови технологични умения 12.12 | 10:53

Целта е да се помогне студенти и ИТ специалисти да се подготвят за професиите на бъдещет

От Кремена Бедерева

IBM стартира учебни програми за нови технологични умения, с цел да помогне студенти и ИТ специалисти да се подготвят за професиите на бъдещето.

Компанията обяви днес, че инициативите включват нови обучителни курсове, ресурси за ИТ специалисти, специализирани материали за преподаватели и разширени програми за ангажиране на студентите с реални бизнес казуси.

По този начин IBM цели да спомогне за намаляването на значимите пропуски по отношение на технологичните умения, очертани в доклада IBM's 2012 Tech Trends. Докладът, създаден от IBM Center for Applied Insights, установява, че едва 1 от всеки 10 организации разполагат с уменията, необходими за ефективно прилагане на технологии като бизнес анализ, мобилни изчисления, облачни изчисления и социален бизнес.

В допълнение към това, почти половината от анкетираните преподаватели и студенти смятат, че тяхната учебна институция не е способна да отговори адекватно на нарастващото търсене на съвременни технологични умения.

В отчета IBM's 2012 Tech Trends киберсигурността е посочена като основна пречка за прилагането на модерните технологии, но тя е също така и област, която ще генерира все повече работни места в бъдеще.

IBM разширява своята Академична инициатива, за да предложи достъп до ресурси, като zEnterprise мейнфрейма и учебни програми с информация за предизвикателствата в сферата на сигурността, пред които са изправени компаниите, както и тенденциите в тази област.

Така студентите ще имат възможност да придобият ИТ умения и знания по кибернетична сигурност готови за използване на съвременния ИТ пазар. В допълнение към киберсигурността IBM предоставя достъп до софтуер и обучителни материали в сферата на управлението и анализа на големи обеми от данни, търговията и мобилните изчисления.

IBM също така работи пряко с учащите, за да им помогне да разберат значимостта на технологии като бизнес анализите и сигурността за професионалното развитие в различни бизнес области, маркетинга и науката.

Дейности, които прилага в това отношение са: виртуални кариерни събития (IBM Career Exploration: Make a difference), онлайн конкурси, класни занимания по реални казуси и други. Докладът IBM's 2012 Tech Trends се базира на проучване проведено от IBM Center for Applied Insights сред 1 900 ИТ и бизнес професионалисти, студенти и преподаватели от цял свят.

Водещи

Най-четени