IT бизнесът страда от липса на кадри 27.03 | 16:29

Фирмите и учените мислят как да ускорят реформата в образованието на специалистите

От Филипа Тодева

Представители на бизнеса, научната общност и МОМН обсъждат създаването на Национален съвет за образователна реформа и икономика на знанието, съобщиха организаторите.

Целта на съвета е да се ускорят процесите по реформиране на образователната система с акценти върху значителното подобряване на общото качество на образование за всички деца и върху сферата на информационните и комуникационни технологии.

През последните години секторът изпитва все по-остра липса на качествени кадри, която се отразява пряко върху бизнеса му.

Представителите на бизнеса смятат, че трябва да бъде подобрена връзката между образованието, обществото и бизнеса.

"Защото образованието не би трябвало да произвежда само добри работници. То трябва да произвежда добри граждани и добри хора" - посочи Явор Джонев, ръководител на

обединената работна група на ИКТ организациите.

Софтуерният бранш расте десет пъти по-бързо от нарастването на националния продукт, изцяло експортно ориентиран е и се съревновава на световно ниво.

Резултатът от срещата е формиране на три комитета, които трябва скоро да заработят.

− Университетско образование – за подобряване на качеството и взаимовръзката с обществото и бизнеса. Организирането на този комитет ще бъде на специална среща на ниво университетско ръководство, представители на бизнеса и гражданското общество;

− Училищно образование за мислене, творчество и съзидание – изграждане на когнитивно – емоционални компетентности за всички деца, подобряване на мотивацията и качеството по предметите информатика, математика и точни науки, вграждане на развитие на тези компетентности във всички други предмети и образователни дейности;

− Университетско и професионално образование за ИТ – решаване на острата криза в софтуерната индустрия откъм количество и качество на специалистите, развитие на работната група по образование на ИТ асоциациите с представители на университетите.

Комитетите ще работят като част от Обществения съвет към Министерството на образованието, младежта и науката, който ще се учреди от служебния кабинет. Ако Общественият съвет не заработи според очакванията и се върне в старата си казионна форма, комитетите имат достатъчно капацитет и енергия да действат самостоятелно.

Водещи

Най-четени