IT специалисти ще бдят над европейските институции 13.06 | 11:25

Съюзът ще изгради денонощна система за противодействие на хакерски атаки

От Георги Георгиев

Европейският съюз предприе важна стъпка към противодействието на хакерски атаки срещу компютърните системи на на различните институции, агенции, и др. чрез създаването на Екип за реакция на спешни ситуации, съставен от специалисти по компютърна сигурност (CERT), информират от съюза.

Екипът се състои от IT експерти по сигурността, работещи в европейките институции. Очаква се в края на едногодишната подготвителна работа, извършена от специалистите, да бъде направена оценка дали системата може да бъде повсеместно въведена.

През последните години CERT екипи са създадени на много места в частния и публичния сектор по света. В повечето случаи става въпрос малки екипи от експерти, които могат бързо и ефикасно да да противодействат на хакерски атаки по всяко време на денонощието.

Според Европейския дигитален график, приет през май 2010 г., ЕК се ангажира да основе CERT екип, който да отговаря за сигурността на европейските институции. Усилията са част от ангажимента на Съюза за подсилване и оптимизиране информационната сигурност в Европа.

Дигиталният график изисква и от отделните страни-членки на ЕС да изградят свои CERT организации. Те ще да бъдат в основата на общоевропейска система за сигурност, която се очаква да заработи през 2012 г.

Както при всяка друга държавна администрация по света, застрашеността на компютърните системи на Европейските институции e много висока. За това говорят и множеството инциденти. Последният най-значим е от март-април тази година, когато хакери успяха да пробият защитите на Европейската схема за търговия с вредни емисии и да откраднат най-малко 30 млн. евро под формата на разрешителни.

Водещи

Най-четени