Intel представи трето поколение SSD памет 29.03 | 17:25

Новите твърди дискове повишават значително производителността на операционната система

От Георги Георгиев

Електронният производител Intel представи дългоочакваното трето поколение от флаш базирани твърди дискове (SSD) от серията Solid-State Drive 320, информира сайтът на компанията.

Устройството е базирано на водещата в момента 25 нанометрова NAND флаш памет. С него се прави крачка напред от последния модел на компанията X25-M SATA SSD. Освен това технологията, вложена в серията намаля цената на SSD дисковете с 30% в сравнение със сегашното поколение.

Intel SSD 320 може да се използва, както за персонални компютри, така за лаптопи. За разлика от традиционните HDD дискове, SSD технологията е по-устойчива на физическо натоварване и по-икономична поради липсата на механични части.

При нея информация е достъпна много по-бързо, що се отнася до зареждането на операционната система, отварянето на файловете и приложенията. Според Intel преминаването от HDD на SSD може да подобри с до 66% цялостната реакция на системата при изпълнение на команди.

Серията SSD 320 използва интерфейса на SATA II шината, предлагаща трансфер от три гигабита в секунда. Устройството може  извършва до 39 500 IOPS (входно-изходни операции в секунда) при четене и до 23 000 IOPS при записване на информация. При него е постигната последователна скорост на записване от 220 мегабайта в секунда и на четене до 270 мегабайта в секунда, което подобрява значително работата му в многозадачен режим.

Tретото поколение SSD e с увеличени функции за защита на информацията, намален разход на енергия и иновативни методи за справяне с излишъка от данните, отчитат от компанията.

Дисковете от серията включват и 128 битово AES криптиране за всеки драйв, който защитава ефективно данните при евентуална кражба.

Серията SSD 320 се предлага във версии 40-, 80-, 120-, 160-GB, като съществуват и модели от 300 до 600 GB. Цените варират съответно между 89 и 1069 долара в зависимост от обема на паметта. Всички модели се предлагат с 3-годишна гаранция.

Водещи

Най-четени