Intel с рекордни печалби за 2011 г. 20.01 | 11:26

Нетните приходи на компанията са се покачили с 24% до 54 млрд. долара

От Георги Георгиев

Световният лидер в производството на чипове Intel отбеляза рекордни печалби за 2011 г., въпреки лекото намаляване на растежа през четвъртото тримесечие, причинено от наводненията в Тайланд през декември.

В четвъртък (19 януари) компанията съобщи, че най-високи са били печалбите от азиатско-тихоокеанския регион, с изключение на Япония. По-скромни са били резултатите в двете Америки и в Европа, съобщава AFP.

Според Intel нетните приходи на компанията са се покачили с 24% до 54 млрд. долара за 12-те месеца до 31 декември. Чистата печалба пък е скочила с 12,9% до 12,9 млрд. долара.

Приходите на производителя на чипове били подсилени от придобиването на производителя на антивирусен софтуер McAfee и на безжичното подразделение на германския производител на полупроводници Infineon.

Дори без тях, чистите приходи на Intel били скочили с 15,6%. Рекордните резултати накараха изпълнителният директор на компанията Пол Отелини със задоволство да определи изминалата година като "изключителна".

По време на пресконференция Отелини съобщи, че ръководството на Intel e развълнувано от възможностите за глобален растеж през новата година. Те ще бъдат предизвикани от бума при лаптопите тип "ултрабук", развитието на облачни услуги, новите технологии в областта на сигурността и не на последно място – от очакваната поява на захранваните с чипове на Intel смартфони и таблети.

Водещи