Kindle Fire се изправя срещу iPad 29.09 | 11:41

Дългоочакваният пълноцветен таблет на Amazon ще се предлага на поразително ниска цена

От Георги Георгиев

Слуховете, че Amazon възнамерява да представи тайнственият си нов таблет тази седмица, се оправдаха. По време на пресконференция в Ню Йорд в сряда (28 септември) лично изпълнителният директор на компанията Джеф Безос представи първия си пълноцветен многофункционален таблет Kindle Fire, който с поразително ниската си цена от 199 долара се очаква влезе в сериозна битка с iPad-а на Apple.

Очаква се Kindle Fire да се появи на пазара на 15 ноември. Той е на половината от размерите на iPad, което го прави по-близък до цветния таблет на щатското издателство Barnes & Noble's, който се появи на пазара миналата година. За разлика от Barnes & Noble's, които виждат в своя продукт просто подобрен електронен четец, Amazon има по-амбициозни планове за Fire, които ще може да се използва като платформа за игри, филми, музика и други приложения.

Въпреки това битката с iPad няма да е лесна. Мнозина производители са се опитвали да копират успеха на таблета на Apple, който обаче остава здраво на върха с 28,7 милиона продадени копия от пускaнето си през април 2010 г. до юни 2011 г.

"Част от компаниите правят таблети и ги пускат на пазара [...] причината, поради която те не са успешни e, че те предлагат само таблети. Те не предлагат услуги" сподели Безос в интервю за АР. "Това, което направихме ние, е да интегрираме в едно всички наши медийни услуги – видео материали, филми, телевизионни приложения, игри, списания и т.н.", допълва той.

Преди официалното представяне на Kindle Fire, експертите очакваха цената му да бъде най-малко 250 долара. При цена, която е с 50 долара по-ниска от очакваната, таблетът ще се превърне в сериозна конкуренция не само на iPad, но и на продуктите на Samsung, Motorola и HTC. Според шефа на Amazon, целта на Fire обаче не е да замени четците от серията Kindle, които с e-ink екраните си ще останат предпочитани от читателската аудитория.

Анализатори спекулират, че Amazon ще поддържа цената на таблета си изкуствено посредством субсидиране, като част от парите ще дойдат от продажбите на книги и филми. Джеф Безос се опита да опровергае тези слухове, като заяви, че компанията му все пак ще има малък марж на печалба от Fire.

Таблетът работи с версия на Android и ще има достъп до приложения през Android магазина на Amazon. Той разполага със седеминчов екран с резолюция 1024×600 и 169 PPI. Размерите му са 19 х12 х1,14 см, а теглото му е 413 грама.

Моделът разполага с двуядрен процесор, който според информация на phandroid.com, e вариант на TI OMAP4, както и с вградена памет от 8 GB. Батерията му издържа до осем часа в режим на четене и до 7,5 ч. в режим гледане на филми. Връзката с външния свят се осъществява посредством WiFi и microUSB 2.o.

Сред видимите до този момент недостатъци са, че той не разполага с камера, както и с възможност за добавяне на допълнителна памет, което е обща характеристика на таблетите под Android.

Очакванията на специалистите обаче са до края на годината да бъдат продадени от три до пет милиона бройки от Kindle Fire.

По време на пресконференцията Безос използва възможността да представи нова линия черно-бели четци на по-ниски цени. С тях гигантът в областта на електронната търговия се опитва да пресира допълнително конкуренцията от Barnes & Noble Inc, които оспорват доминацията на Amazon на пазара на електронни книги.

Най-евтиният четец Kindle ще струва 79 долара. Срещу 99 долара път ще можем да се сдобием с първия черно-бял четец на компанията със сензорен екран. Версията, която разполага с достъп до клетъчната мрежа на щатския мобилен оператор AT&T пък ще струва 149 долара.

Водещи

Най-четени