Kodak спира да прави фотоапарати 13.02 | 14:43

Фалиралата компания насочва усилията си изцяло към бизнеса си с принтери

От Георги Георгиев

Щатският електронен производител Kodak официално обяви, че излиза от бизнеса с дигитални фотоапарати, джобни видео камери дигитални рамки за снимки. С този ход компанията слага край на цяла епоха, започнала преди 132 години, съобщава AP.

Създадената от Джордж Истман през далечната 1880 г. компания става известна в целия свят със своите иконични модели фотоапарати като Brownie и Instamatic. През последните няколко десетилетия компанията тръгва надолу в развитието си след появата на силна конкуренция от страна на японските компании като Canon и Sony.

Фаталният удар нанася недалновидното решение на Kodak да се откаже от производството на дигитални фотоапарати през деветдесетте с цел да запази бизнеса си с класическите апарати с лента. Така компанията изпуска момента да се превърне в лидер на този нов пазар.

Ироничното в случая е, че много от ключовите технологии, използвани в дигиталните фотоапарати и смартфони днес, са разработени първоначално в лабораториите на Kodak. Първият цифров апарат е създаден от инженера на компанията Стивън Сасън пред далечната 1975 г. Той бил с размерите на тостер и можел да заснеме черно-бели изображения с ниска резолюция.

В края на януари тази година Kodak поиска защита от кредитори, на които към момента дължи към 6,7 млрд. долара. Ако иска да оцелее компанията трябва да извърши болезнени реформи в рамките на следващите 12 месеца. Една от тях ще бъде излизането от бизнеса с фотоапарати. По план то ще приключи през юни и ще спести на компанията близо 100 милиона долара годишно. За да продължи да функционира, Kodak е взела заем от 650 милиона долара от Citigroup.

Като ядро на бъдещият си бизнес компанията вижда производството на домашни фото принтери, високоскоростни мастилено-струйни преси, както и разработката професионален софтуер. Една от задачите на Kodak ще бъде да открие компания, която би искала да поеме бранда за дигитални камери EasyShare.

От Kodak обещаха на клиентите си да продължат да изпълняват гаранциите на закупените от тях продукти и да осигуряват техническа им поддръжка.

Водещи

Най-четени