Microsoft бори детското порно с нова технология 16.07 | 18:11

Или по-скоро нова версия на стара технология

От Ивайло Коралски

Microsoft стартира облачна версия на PhoneDNA – безплатна технология, дизайнирана да прихваща снимки, изобразяващи малтретиране на деца, детско порно и т.н. и дава шанс на множество дигитални услуги и уебсайтове да я използват.

PhotoDNA е налична от години и помага на големи компании като Twitter и Facebook (както и собствените услуги на Microsoft OneDrive и Bing) да прихващат нелегални снимки, а впоследствие и да ги пречистват.

Уловката с оригиналната версия, е, че тя да бъде заредена в сървърите на компанията, за да може да функционира. Подобно изискване налага и наемането на допълнителен персонал със специфични технически познания.

Облачната версия обаче може да бъде използвана от по-малки компании и организации с некомерсиални цели.

PhotoDNA работи, заемайки снимки с детско насилие от организации като National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC) и ги превръща с нули и единици, които функционират като пръстови отпечатъци.

Системата може да претърсва уебсайтове за съвпадения и идентификация – дори и снимки, които са целенасочено променени, намалени или променени до степен, че да не бъдат улавяни от подобни технологии.

Общи линии по сходен начин Google улавя детската порнография. Според Microsoft популярното приложение Flipboard вече използва облачната версия на PhotoDNA, за да сканира изпращаните от потребители му фотоси. Канадската чат мрежа Kik също се е доверила на услугите на продукта на редмънския гигант.

Водещи

Най-четени