Microsoft дава още една година на Windows 7 PC-тата 04.11 | 09:51

Цялостната поддръжка ще приключи през 2020 година

От Ивайло Коралски

Ако все още държите следващият ви персонален компютър да върви под Windows 7, е препоръчително да действате възможно най-бързо. Microsoft опресни своя "Windows цикъл" документ, а от него научаваме, че последният ден, в който ще можете официално да закупите Windows 7 компютър, ще бъде 31 октомври 2016 година.

По идея Microsoft трябваше да изостави Windows 7 много отдавна, тъй като нормално продава предишната версия на своя OS в продължение на две години след излизането на следващата. Тъй като обаче повечето потребители гледат на Windows 8 като на радиоактивен материал, периодът на продажба на Windows 7 Professional (OEM) беше удължен. Нещо повече, преждеспоменатият вариант се появи на пазара след дебюта на Windows 8 – в същия ден, в който Microsoft започна да предлага Windows 8.1.

Като изключим Windows 7 Professional, всички останали версии на "седмицата" вече не се предлагат официално на пазара.

Ако планирате да използвате на моментното си PC с Windows 7 за продължителен период от време, не е нужно да се притеснявате. Microsoft удължи период на поддръжка до 14 януари 2020 година. В същото време, ако смените машината, ще можете да прехвърлите безпроблемно лиценза за операционната система.

След споменатата датата обаче, Windows 7 на практика ще се превърне във крайно успешен войник от миналото, по подобие на Windows XP.

Водещи

Най-четени