Microsoft и Nokia атакуват марки на Аpple в ЕС 13.05 | 17:00

Търговските марки “Appstore” и “App Storе” не могат да са обект на авторско право, твърдят жалбоподателите

От Георги Георгиев

Мicrosoft и Nokia са сред четирите технологични компании, които атакуват търговските марки на Apple "Appstore” и "App Store” не територията на европейския съюз, съобщават от "Блумбърг".

Жалбоподателите, сред които са и Sony Ericsson и HTC Corp., са попълнили отделни иска към базираната в Испания европейска агенция за търговските марки (OHIM), чиято цел да неутрализират авторските права на Apple. Основният аргумент на компаниите е, че "Appstore” и "App Storе” са "генерични понятия" на магазин на приложения (по думите на говорител на Noika) и следователно не могат да са обект на авторско право.

Още на 15 април Amazon е заявила, че е оспорила двете търговски марки в на Аpple ЕС, показват документи, публикувани на сайта OHIM.

От Apple все още не са излязли с официално съобщение по случая. Говорителите на Nokia и Sony Ericsson потвърдиха, че техните компании вече са изпратили възражения срещу регистрацията на двете търговски марки, съобщават от Блумбърг.

Бъдещото решение на OHIM може да бъде обжалвано няколко пъти преди да достигне до върховния европейски съд в Люксембург.

Най-четени