Microsoft налага Windows 10 приложенията си (почти) насилствено 19.10 | 15:11

Потребителите и външните разработчици едва ли ще останат доволни

От Ивайло Коралски

Множество външни софтуерни разработчици от ден първи на Windows 10 се оплакват от отношението на Microsoft към техните приложения за новата операционна система и как редмъндският гигант не дава свободен избор на потребителите кои програми да използват по подразбиране.

За съжаление на въпросните разработчици, моментното статукво дори ще се развие. От изтекла preview версия на Windows 10, разбира ме, че веки път, когато потребителите решат да стартират външна програма (например Google Chrome), се появява съобщение, което препоръчва на въпросния юзър да използва стоковото приложение (в случая браузърът Edge).

Нещо повече, най-изпъкналата опция, която се предлага, е тази за използване на приложенията на Microsoft. Все още не е известно дали въпросната версия на Windows 10 ще стане част от публичната Insider Preview програма, но е ясно, че гигантът вече тества налагането на подобна идея в обозримото бъдеще.

Подобна стъпка от страна на Microsoft до голяма степен е разбираема (колко от вашите приятели с новия си Windows инсталират директно Chrome или Firedox?), но и доста рискова.

Microsoft имаше генерални проблеми с антитръстови регулатори предишната декада и въпреки, че натискът върху компанията в момента е значително по-малък, вниманието на споменатите регулатори може спонтанно отново да падне върху четвъртия най-голям бранд в световен мащаб за 2015 година.

Водещи

Най-четени