Microsoft с разяснения относно безплатния Windows 10 за пиратите 27.03 | 17:01

И въобще дали ще бъде безплатен

От Ивайло Коралски

Преди няколко дни Microsoft обяви намерението си ползвателите на пиратски Windows 7 или 8 също да могат да преминат безплатно към предстоящия Windows 10.

Както може би мнозина са очаквали, целият процес няма да бъде толкова простичък – тоест, няма да се състои в едно натискане на бутона upgrade.

Говорител на Microsoft е споделил пред The Verge, че софтуерният гигант ще предостави механизъм на пиратите, позволяващ им да преминат към последната версия на Windows. Но всеки желаещ пират ще трябва да мине през Windows Store-а, за да може да се легализира.

С други думи потребителите с нелегални копия на Windows 7 и Windows 8 ще имат възможност да преминат към Windows 10, но все още липсва официално потвърждение, че това ще бъде напълно безплатен процес.
"Ще предоставим механизъм за потребители, които използват нелегален софтуер, да се превърнат в легални през Windows Store. Независимо дали ъпгрейдват своята версия на Windows, или купуват (новата).", са точните думи на говорителя на Microsoft.

Независимо че компанията от Редмънд продължава да говори закодирано, говорителят ѝ е допълнил, че ъпгрейдът през Windows Store ще бъде валиден за, цитираме, "целия свят".

Според Reuters решението на Microsoft да улесни преминаването към Windows 10 дори и за ползвателите на пиратски софтуер е продиктувано от желанието му да се пребори успешно с нелегалното разпространение на Windows в Китай.

Водещи

Най-четени