Microsoft създава памет на базата на ДНК 03.05 | 12:35

Носител с тегло само 1 грам ще побира 1 зетабайт данни

От iNews.bg

Microsoft разработва технология за кодиране на цифрова информация с помощта на синтетични ДНК вериги, които в бъдеще може да послужат за създаване на нов тип системи за съхранение на данни.

Партньор на Microsoft в проекта е компанията Twist Bioscience, която ще достави на софтуерния гигант от Редмънд около 10 млн. вериги ДНК за тестване и разработка.

Изследователите на Microsoft ще се опитат да разберат по какъв начин молекулите, от които се състои генетичният код на човека и всички живи същества, могат да се използват за шифриране на цифрова информация.

Все още е рано да се говори за комерсиална реализация на подобна памет, но първите тестове показват, че синтетичните ДНК позволяват 100% разкодиране на данни, които са били кодирани с тяхна помощ, твърди изследователят от Microsoft  Дъг Кармин, цитиран от technews.bg.

 

От Twist Bioscience смятата, че носителите на база ДНК са способни да съхраняват информация в продължение на 2 хиляди години, а в устройство с тегло само един грам могат да се поместят 1 зетабайт цифрови данни.

Водещи

Най-четени