Microsoft "хвана" и мишка с логото си 26.05 | 09:33

Компанията представи два модела на безжични мишки, които ще ви смаят

От Кремена Бедерева

Microsoft представи два модела на безжични компютърни мишки: Sculpt Mobile Mouse и Sculpt Comfort Mouse. Особеност в новите устройства е наличието на бутон с логото на компанията.

Добавеният бутон изпълнява същата задача, както и този на клавиатурата в операционната система Windows 8. Той има функцията да променя измежду два интерфейса налични в новата операционна система, а именно: "живите" икони и работения плот (desktop).

В предходните операционни системи до Windows 8 натискът на бутона ще отваря меню "Старт" (Start), каквато е и функцията му на клавиатурата при по-ранните вариации на системата, разработвана от гиганта.

Сега новият бутон ще бъде разположен по различен начин върху корпуса на мишката. При Mobile Mouse ще се намира под скрул бутона, а при Comfort Mouse - в лявата част на панела. "Comfort" вариантът ще има и сензор за чувствителност при допир.

Казано иначе, когато потребителят приплъзне с пръст върху него, ще може, да превключва между стартираните от него различни приложения в Windows 8.

Sculpt Mobile Mouse ще бъде налична за потребителите в САЩ през май, а Sculpt Comfort Mouse ще може да бъде закупена през юни тази година. Цената, на която се очаква да се предлагат новите мишки, са 30 долара за първия вариант и 40 долара - за втория.

Първата мишка е създадена от Дъглас Енгълбарт от Станфордския изследователски институт през 1968 г. след множество тестове. Няколко други експериментални посочващи устройства, разработени за NLS системата на Енгълбарт (oN-Line System), използват различни движения на човешкото тяло.

Компютърната мишка за пръв път се появява с компютър на Apple Lisa през 1983 година и има само един бутон.

За първи път Windows бутонът се появява на клавиатурата Microsoft Natural Keyboard, пусната през 1994 година, като впоследствие става задължителен елемент за всички компютърни клавиатури.

Най-четени