NASA превръща морското дъно в необятен космос 25.06 | 17:51

Тества технологии и човешки реакции

От Ивайло Коралски

Кой е най-добрият начин да изградите симулация на условията в космоса на Земята? Океанското дъно, разбира се.

В този ред на мисли NASA изпраща астронавти към споменатото дъно от години. Всичко това се извършва през програмата NASA Extreme Environment Mission Operations (NEEMO) и 20-тата поредна експедиция трябва да стартира на 20 юли.

На споменатата дата екип, съставен от астронавти на NASA (САЩ, ESA (Европа) and JAXA (Япония), ще започне тестове на нови инструменти и техники, които потенциално би следвало да помогнат при бъдещи звездни експедиции. И по-конкретно да даде представа как въпросните се държат и реагират на различни повърхности и гравитационни нива – на астероиди, луната и Марс.

Екипът ще тества и нов хардуер, зад който стои ESA. Той ще позволи на астронавтите да четат дигитални инструкции, без да отелят поглед от моментните им задачи. 

Нещо повече, подводната "космическа" мисия ще даде на NASA възможността да тества и комуникационни забавяния.

Екипът от астронавти ще прекара под вода 14 дни – на териториите на подводен хабитат, наречен лаборатория Водолей. Последната е потопена на 20 метра под морската повърхност, на няколко мили от бреговете на Кей Ларго.

Лабораторията функционира от 2001 година и вероятно в съвсем скоро време ще приюти значително повече астронавти, предвид факта, че космическите агенции предвиждат в близко бъдеще все повече мисии, отвъд земната орбита.  

Водещи

Най-четени