NASA продължава с крайно любопитните новини 22.10 | 09:33

Този път става въпрос за предположение на космическата агенция

От Ивайло Коралски

Неспособността на човечество да открие подобни на Земята планети може би не е резултат на ограничените ни технологични способности или липса на амбиции – може би просто все още е твърде рано и сме на погрешното място.

По същество, астрономите, заровили се до уши в получената информация от Hubble и Kepler, вярват, че само осем процента от потенциално подходящите за живот планети съществуват към днешна (човешка) дата.

Учените базират предположението си на количеството водород и хелий под формата на газ, останали след Големия взрив. С други думи според тях все още има предостатъчно време да се образуват подобни на Земята, годни за живот, планети. Последните ще се сформират най-вероятно в галактики джуджета или огромни галактически клъстери, при които звездите все още не са използвали наличните около тях газове.

Проблемът, както вероятно предполагате, е, че Млечният път вече не е част от подобно съсловие. По-голямата част от газовите залежи вече са използвани и въпреки че според изследванията на учените съществуват 1 милиард планети, на които потенциално може да съществува живот, въпросното число реално е игла в копа сено, когато само в границите на Млечния път съществуват над 400 милиарда звезди.

Оказва се, че родната ни планета е не само особено ранен екземпляр в цялата екосистема на космоса, но е и в една крайно лишена от съседи галактика.

Водещи

Най-четени