NVIDIA помага в надпреварата "Лунна мисия 2015" 28.03 | 19:04

Както и за наградата от 30 милиона долара

От Ивайло Коралски

Германски научен екип ще използва GPU-процесора NVIDIA Tesla за приземяването и управлението на лунен изследователски модул, а също и за обработката на 3D-изображения от Луната - всичко това като част от организираното от Google състезание Lunar X PRIZE, известно още като "Лунна мисия 2015 г". Неговата цел е да израти първия частен космически апарат на повърхността на естествения земен спътник.

Google Lunar X PRIZE открива нова революционна ера в лунните изследователски мисии. Съревнованието предоставя най-голямата международна награда, давана досега в историята. Сума от 30 милиона долара ще бъде присъдена на първите екипи от частно финансирани учени, които съумеят да изпратят успешно проучвателен модул на повърхността на Луната.

За да бъде счетен опитът за успешен, екипът трябва да придвижи модула на разстояние от 500 метра по лунната повърхност и да изпрати детайлни видео изображения и данни обратно към Земята, които ще послужат за последващи проучвания и анализи.

100 немски учени, инженери и разработчици сформират екипа на Part-Time Scientists (PTS), който е един от 26-те отбора от цял свят, участващи в състезанието. За да гарантира победата си, тимът на PTS използва процесорите NVIDIA Tesla в някои свои сървъри и работни станции, част от контролния център на мисията, откъдето ще бъдат координирани действията на изследователския модул "Азимов" (наречен на големия американски писател-фантаст и популяризатор на науката Айзък Азимов).

Процесорите Tesla ще ускорят работата на приложенията с интензивни изчислителни функции, като симулиране на навигацията, определяне на местоположението на модула в реално време и обработването и предаването на видео и снимки с висока резолюция. 

"Процесорите NVIDIA ще са изключително важни за успешното кацане на модула "Азимов". Устройствата ще ни позволят да изчислим огромно количество детайлна информация, която ще обогати познанията ни за лунната повърхност", споделя Робърт Бьом, лидер на екипа PTS.

"Ще ни бъде дадена възможност да демонстрираме впечатляващи научи достижения, които станаха възможни благодарение на тези високоефективни и ултрамодерни технологии, разчитащи на графичните процесори (GPU).” 

Процесорите Tesla ще бъдат използвани от PTS екипа на всички етапи от мисията. По време на подготовката и планирането те ще участват в симулирането на милиони различни сценарии за осъществяването на мисията. Това ще позволи на екипа да подобри работата на модула по време на изстрелване и кацане - например в регулирането на времето и продължителността на работата на двигателите при корекции на курса и минимизиране на вероятностите за грешки.

Когато "Азимов" достигне своята цел, екипът PTS ще използва изчислителната мощ на процесорите Tesla, за да направлява и следи действията на проучвателния модул. Ще бъдат генерирани детайлни лунни карти благодарение на предаваните стереоскопични 3D-изображения. 

Жизнено важно значение за успеха на мисията ще има скоростната обработка и анализ на информацията, предавана от "Азимов", както и изпращането на нови навигационни команди обратно към модула. Всяко едно забавяне може да отклони "Азимов" от правилния курс или, в най-лошия случай, да принуди екипа на PTS да прекрати мисията си.

С помощта на процесорите на NVIDIA, отборът PTS очаква да достигне 5-10 пъти ускоряване на обработката на големи обеми видео данни, генерирани от модула. Само GPU-базирани изчислителни системи притежават ресурса, който се изисква за обработването и предаването на информация в реално време.

Водещи

Най-четени