Nissan прави самопоправящ се калъф за iPhone 17.01 | 15:16

В основата на технологията стои автомобилна боя, която се възстановява след надраскване

От Георги Георгиев

Обикновено свързваме марката Nissan с автомобили. Сега обаче японската компания ни се предствя в съвсем друга светлина – в тази на производител на хай-тек предпазни калъфи за телефоните на Apple от серията iPhone.

В понеделник (16 януари) от компанията представиха т.нар. калъф Scratch Shield iPhone, описвайки го като първия самопоправящ се твърд калъф за смартфони.

Това означава, че ако одраскате повърхността на калъфа, след известно време драскотината ще изчезне от само себе си. Малките драскотини ще изчезват до един час, докато по-сериозните ще "заздравяват" близо седмица.

В основата на технологията, разработена от Nissan в сътрудничество с Университета в Токио и компанията Advanced Softmaterials, стои специален вид боя, която вече се използва при някои от моделите на компанията.

Външният слой от тази боя е направен от полимера полиротаксан, което означава, че щом се появи повреда в покритието под формата на малка драскотина, химическата структура е способна да се промени така, че да възстанови първоначалната си форма и да запълни дупката.

Това е първият път, в който технологията се използва извън автомобилната индустрия. Освен че защитава смартфоните на Apple, новият калъф прави хлъзгавия iPhone по-лесен за хващане и съответно по-труден за изпускане. От Nissan твърдят също, че пластмасата, използвана за калъфа, е по-здрава от другите видове пластмаси.

Водещи

Най-четени