Nokia започва да се съвзема 26.01 | 20:00

Финансовите резултати на финландската компания са по-добри от прогнозните благодарение на смартфоните под Windows

От Георги Георгиев

Макар че кризата в Nokia да не е отминала, последните финансови резултати показват светлина в края на тунела. Финландският производител на мобилни телефони публикува нетни загуби за последното тримесечие в размер на 1,07 млрд. евро, което е по-малко от очакванията на наблюдателите.

Според изнесените данни нетните приходи на компанията, формирани от продажбите на мобилни телефони и мрежови услуги са спаднали от 12.6 млрд. за четвъртото тримесечие на 2010 г. до 10 млрд. евро в края на миналата година, съобщава AP. Продажбите на смартфони са намалели с 23 процента, изпращайки Nokia на трето място сред световните производители по количество на продадени апарати след Samsung и Nokia.

За същия период през миналата година компанията е била на печалба от 745 милиона евро.

През изминалите няколко години финландският производител изгуби доминиращата си позиция в с този отрасъл за сметка на iPhone-ите на Apple и моделите под Android. Сега Nokia се опитва да си възвърне част от загубените позиции, пускайки нови модели, работещи под мобилните версии на Windows. Изпълнителният директор на компанията Стивън Елоп описа тази битка като "войната на екосистемите, 

Елоп съобщи, че за последното тримесечие Nokia е продала над 1 милион смартфона от новата серия Lumia. Този резултат е изпълнил очакванията на компанията.

Заедно с останалите модели финландският производител е продал общо 19,6 милиона смартфона за последните три месеца. За сравнение Apple e продала 37 милиона iPhone-a за същия период.

Моделите Lumia 710 и Lumia 800 се появиха на пазарите в Европа и Азия през ноември миналата година, а Lumia 710 се появи на пазара в САЩ този януари с договор към мобилния оператор T-Mobile.

От Nokia се надяват да усилят слабото си присъствие на американска територията в модела от висок клас Lumia 900. Това ще бъде първият модел на компанията, който ще работи под следващата версия на операционната система на Microsoft Windows 8.

От ръководството на Nokia заявиха, че няма да поставят годишни цели за 2012 г., тъй като това ще бъде година на преход, но добавиха, че очакват обръщане на тенденцията на загуби на пазарни позиции.

Водещи

Най-четени