Nokia: компанията отново ще дизайнира и лицензира телефони 19.06 | 09:33

Можем да очакване нови устройства още през 2016 година

От Ивайло Коралски

Когато подписаната през 2014 г. сделка с Microsoft изтече през 2016 година, Nokia планира отново да дизайнира и лицензира телефони. 

Не особено изненадващата новина дойде лично от CEO-то на финландския гигант Раджеев Сури. Слухове за подобна стъпка пък се появиха преди няколко месеца.

Пред Manager Magazin той сподели, че финландците ще търсят заинтересовани партньори, с които да произвеждат нови устройства, когато настъпи заветният момент (споменатият край на сделката с Microsoft).

"Ще търсим подходящи партньори. Можем и само да дизайнираме телефони, след което да ги лицензираме от наше име", споделя CEO-то пред Manager Magazin.

Припомняме, че Nokia продаде своя мобилен бизнес на Microsoft преди година, но може да стартира продажби на лицензи за мобилни устройства към други компании през следващата.

Нещо повече, Nokia вече произведе таблета N1 за китайския пазар, след сделката с редмъндския гигант.

Финландската компания все още притежава и Here mapping технологията, от която се интересуват количество автомобилни производители и компании, занимаващи се с превозвачески бизнес като Uber.

Независимо че новите устройства ще носят на естетиката на Nokia, брандовете Lumia, Asha и X ще продължат да принадлежат на Microsoft.

С други думи външна компания ще може да плати на Nokia за работа ѝ по конкретен дизайн и правата да използва името на финландците, но без включването на споменатите марки.

Водещи

Най-четени