Nokia патентова 3D технология за телефони 05.05 | 12:15

Патентът може да предизвика революция в портативните 3D системи

От Георги Георгиев

Финландците от Nokiа работят върху смартфон тип "мидена черупка" с два тъч-екрана, който подобно на конзолата Nintendo 3DS ще разполага едновременно с дву- и триизмерен дисплей.

Според патентното приложение на компанията наречено "Апарат за автостреоскопично рендиране и показване на изображения", горният дисплей на бъдещия смертфон ще предлага 3D образ, който ще може да се гледа без очила докато долният ще бъде в стандартните две измерения, пишеunwiredview.com.

В бъдещият телефон ще бъде включена и двойна камера, която ще следи позицията на погледа, създавайки интерактивен триизмерен потребителски интерфейс, който може да бъде контролиран както при докосване на долния дисплей така, така движението на пръста и "докосването" 3D изображението във въздуха. Звучи ви невероятно?

Към момента 3DS изисква играчите да наблюдават дисплея под определен ъгъл от който не могат да се отклонят много, ако искат да запазят триизмерната илюзия. Освен това те трябва да дълбочината на образа ръчно.

За разлика от конзолата на Nintendo бъдещият телефон на Nokia ще може да извършва всичко това автоматично, което ще доведе до създаването на "специални" ефекти като показване на виртуалната "сянка" на 3D кубичния интерфейс, която се появява на долния екран.

Тази сянка ще може да се променя в зависимост от гледната точка на потребителя така както ако кубът е истински. Когато потребителят погледне отстрани куба той ще може да види различните му стени и да променя настройките, които са показани върху тъчскрийна под него. От Nokia обясняват, че няма да ограничат технологията само до телефоните тип "мидена черупка", но ще я приложат и при бъдещите слайдер телефони и сгъваеми таблети.

Разбира се има голяма разлика между патентованото приложение и действителното устройство. Технологията на Nokia обаче притежава голям потенциал който би превърнал бъдещия телефон в несъмнен хит.

Водещи

Най-четени